Dārzs uz palodzes

  • Pirms 80 dienām saņēmu kādu modernu, negaidītu un aizraujošu dāvanu – “gudro dārzu”, ko izstrādājis igauņu jaunuzņēmums Click and Grow (https://www.clickandgrow.com). Es to sauktu par ierīci, kurā var ielikt 3 kapsulas (ir pieejamas arī lielākas), lai audzētu garšaugus un dārzeņus mājas apstākļos. Tajā ir iestiprināta augstumu maināma LED lampa, kas nodrošina augiem nepieciešamo apgaismojumu. Kapsulās tiek lietota speciāli izstrādāta augsne. “Gudrais dārzs” neprasa daudz pūļu, man tikai jāuzpilda ūdens tvertne, kad tā ir pustukša. Ir pieejama arī aplikācija, kas atgādina apliet augus un dod padomus (godīgi gan jāsaka, ka tā ir tik neinteresanta, ka to aizmirstas lietot:))

Ideja ir aizraujoša. Es atceros kā mēs gaidījām pirmos dzinumus un tagad jau esam baudījuši pirmos šādi audzētos mini tomātiņus. Tomēr, kā jau bieži tas gadās, palietojot šo produktu, atklājām vairākas lietas, ko uzņēmums savā produktā varētu uzlabot:

1) Kapsulas varētu atrasties tālāk viena no otras, lai augiem ir kur izplesties un augt

2) Regulējamais lampas mehānisms varētu būt kvalitatīvāks un ļaut izvilkt to vēl garāku (bazilika galotnes regulāri apdega lampas karstumā)

3) Mobilās aplikācijas funkcionalitāti, jo citādi tā ir diez gan bezjēdzīga

4) Iesaku neaudzēt mini tomātus un meža zemenes, ja vien nav iebildumu pret ilgo gaidīšanu un salīdzinoši zemo atdevi (pēc 80 dienām manā dārzā no divām kapsulām mini tomātu ir ienākušies 14 gabali, no tiem 2 jau notiesāti un vēl 2 ir ēdami jebkurā brīdī)

5) Neesmu pārbaudījusi, bet manuprāt, arī puķes nedos vēlamo vizuālo efektu, jo tipiskajā 3 kapsulu “gudrajā dārzā” tām nebūs pietiekami daudz vietas

Protams, sagaidīsim visus atlikušos mini tomātiņus un baudīsim svaigu baziliku, ko jau veiksmīgi esam likuši klāt biezpienam, pastai un zupām. Plāns ir iegādāties jaunus garšaugus – pētersīļus, timiānu, maurlokus vai piparmētru. Ja tie augs tikpat labi kā baziliks, tas būs lieliski un vismaz emocionāli atmaksāsies ieguldītie līdzekļi.

Šodienas dinamiskajā un urbānajā sabiedrībā, kad trendīga ir svaigēšana un produktu pirkšana no lauksaimniekiem, kuri tos audzē dabiskā un saudzīgā vidē, “gudrais dārzs” var dot aizmirstu prieku par dabas klātesamību. Iespējams procesa vērošana, kā izdīgst un uzzied augi, ir pat iedvesmojošāka un iepriecinošāka par pašu augļu baudīšanu.