Puķes un kārkli

  • Puķu diena ir klāt! (ierakstījos jau nākamajā dienā)

  • Sieviešu dienas nobeigumā baudīju Jaunā Rīgas teātra izrādi “Kārkli”. Sižetiski mazliet samocīta, brīžiem brutāla un tieša (Kalmeiers un suns), patriotiski uzvedinoša, komiska un kārtējo reizi aktieru bezgalīgā talanta atspoguļojoša. Kaut arī man dikti patika Vējamātes piesaucējs – biologs Keišs (prezidents Vējonis) un likuma pantus citējošais Krūmiņš (ģenerālprokurors Kalmeiers), mans absolūtais favorīts bija Znotiņš (pat nezinu kāds būtu korekts amata nosaukums Lembergs). Tik perfekti izkopta uzvedības, runas veida un balss atdarināšana. Pēc lieliskās Ziedoņa atveides, bija interesanti aktieri vērot šādā neviennozīmīgi vērtētā tēlā. Smieklīgi bija, vairāk sākumā nekā beigās. Manuprāt, apsveicams mēģinājums pievērsties politiskai satīrai. Jā, politiķi tika izsmieti diez gan nesaudzīgi, bet tāds ir teātra uzdevums – atgādināt skatītājiem par notikumiem, “atvest” atpakaļ realitātē, likt aizdomāties un paanalizēt procesus kaut vai uz izrādes brīdi. Dzirdēju, ka pavecākai kundzei nākamajā rindā izrāde nepatika, bet viņa nebija tik drosmīga, lai demonstratīvi ietu prom izrādes vidū. Iespējams izrādes garums un fakts, ka tajā nav starpbrīža, ir stratēģisks gājiens, lai visi noskatītos līdz galam un izdarītu secinājumus par visu darbu. Es ieteiktu aiziet, jo šķiet, ka šī ir izrāde, kas, vai nu patiks, vai riebsies. Tā kā ne viss ir jāuztver burtiski, tad man patika.
  • Vakar saņēmos un noskatījos filmu “The girl on the train”. Bija mazliet bailīgi vienai skatīties, jo treileris bija izveidots aizraujošs, mazliet pat mistisks, bet diemžēl filma ne tuvu tāda nebija. Pati filma bija diez gan garlaicīga. Brīžiem pat sanāca dusmas par galvenās varones bezjēdzīgās eksistēšanas atspoguļojumu. Sižets – mīlas trīstūris pēc trīstūra. Vienīgais, kas noturēja uzmanību filmas pirmajā daļā, bija jautājums, kad te kaut kas notiks. Savukārt otrajā daļā – kurš tad būs tas vainīgais. Draudzene teica, ka grāmata ir labāka. Protams, tas nav nekāds pārsteigums, diemžēl tā gadās bieži. Pieķēru sevi domājam par aktrises neveselīgo un rozīgo ādu un nespīdīgajiem matiem, kas lieliski iederējās, lai atēlotu varones “neveselīgo” dzīvesveidu. Manuprāt, IMDb vērtējums nedaudz par augstu. Es liktu 6. Un jā, ir reizes, kad puspunktam ir nozīme.
  • Dienas smiekliņš – es apbrīnoju veidu kā Latvijā tiek tulkotas filmas un grāmatas. Seriāls “Suits” latviski “Ģēnijs uzvalkā” 🙂