Sarunu festivāls “Lampa”

  • Par spīti lietum un nemīlīgajam laikam un pavisam necerēti izdevās pabūt sarunu festivāla “Lampa” pirmajā dienā. Viss notika skaistā vietā – Cēsīs, pils parkā. Plašā teritorijā bija izvietotas dažādas skatuves un teltis, kur cilvēki varēja sarunāties un diskutēt par valstiski un individuāli svarīgiem jautājumiem. Iespaidīga programma, žēl, ka daudzas interesantas tēmas pārklājās. Tāpat bija pieejama ēdamzona ar gardiem burgeriem, kartupelīšiem, kafiju un Skrīveru saldējumu, kā arī atpūtas zona, kura diemžēl laikapstākļu dēļ nebija populāra 🙂

 

  • Es izvēlējos klātienē klausīties: debates “Vai finansiāli jāsoda mediji, kas izplata viltus ziņas?” – aktuāls un intersants temats, it sevišķi online mediju sakarā, man palika daudz neskaidrību un līdz galam nenodefinētu terminu, kaut vai “viltus ziņa”, tāpat jautājumi, vai skaļš virsraksts un nekāda ziņa nav tikpat kaitnieciski kā viltus ziņa?! Šajā gadījumā visi online mediji grēko un veido ļoti mazu daļu kvalitatīva satura, jo viss uzsvars ir uz klikšķa iegūšanu. Kopumā par šo tematu varu teikt, ka nav jēga finansiāli sodīt, ja neviens to nopietni neuzrauga un nav izstrādāti skaidri kritēriji, kas ir kas un par ko. Tāpat būtu jāturpina izglītot sabiedrība un mācīt tai kritiski domāt un uztvert ziņas.
  • Uz pierādījumiem balstīta diskusija “Zināšanas par vīriešiem” – ļoti gudra un stīva diskusija par dažādu jomu pētījumiem par dzimumu atšķirībām un stereotipiem un krietni mazāk pašu stereotipu apjaušana Latvijas sabiedrībā. Šo varēja padarīt par ļoti interesantu diskusiju, ja būtu pielietota praktiskāka pieeja. Nepamatoti skandalozs virsraksts, kas piesaistīja publiku, bet mazliet lika vilties.
  • sarunu “Kāpēc ir svarīgi būt laimīgam?” – vairāk valstiskā, ne individuālā kontekstā, kaut arī katrs laimīgais indivīds veido laimīgāku sabiedrību. Par priekšnoteikumiem, kuri nepieciešami, lai cilvēks būtu laimīgs, kā to panākt. Lūk, šī gada pētījums par laimi, kurā par laimīgāko atzīta Norvēģija, Latvijai paliekot 54.vietā (Lietuvai 52.vieta, Igaunijai – 66.vieta): https://docs.wixstatic.com/ugd/928487_b4b6b2632eab42758a6cacb535ed779a.pdf

 

  • Protams, labprāt būtu klausījusies vēl, bet pirmajai reizei arī nav slikti. Turklāt kādu daļu no sarunām var redzēt LMT Straumē. Ja festivāls saistās ne tikai ar līgošanos mūzikas ritmos ar sidra glāzi rokā, bet arī ar analīzi, iedvesmojošu sarunu vešanu par komplicētām nākotnes perspektīvām, tad te ir vērts iegriezties. Pozitīvi arī tas, ka ieeja ir par brīvu.